Wat zijn sandwichpanelen?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: sandwichpanelen. Deze panelen winnen snel terrein als gevelbekleding en isolatiemethode. Waarom worden ze zo genoemd? Wanneer gebruik je ze? En welke alternatieven zijn er? Later we eens wat dieper ingaan op het gebruik van sandwichpanelen.

Wat is een sandwichpaneel?

Een sandwichpaneel is een paneel dat bestaat uit duurzaam bouwmateriaal om daken en gevels te isoleren en bekleden. Ze worden zo genoemd, omdat ze uit twee stalen of aluminium panelen bestaan, met daar tussen een laag isolerend materiaal. Oftewel: zoals een sandwich eruitziet.

Sandwichpanelen werden vroeger vooral toegepast voor agrarische daken van grote stallen en schuren. Tegenwoordig zien we deze panelen ook bij nieuwbouwhuizen, bij renovatie van woningen en bij industriële gebouwen. Ze passen ook prima op het dak van een kantoor, winkel, hotel of een publiek gebouw. De goede isolerende werking is wat dit paneel zo geliefd maakt.

Wanneer een sandwichpaneel gebruiken?

Sandwichpanelen kun je inzetten voor meerdere toepassingen. Ze worden vandaag de dag ook vaak gebruikt in combinatie met zonnepanelen. Op die manier zorg je voor een duurzaam huis, waar de energierekening laag blijft. Ze worden ook wel eens gebruikt als gevelpanelen voor woningen en appartementen.

Dit paneel is populair geworden door de hoge isolatiewaarde. Het is dan ook zeer geschikt om te plaatsen op huizen waar wel een en ander aan de isolatie verbeterd kan worden. Het ziet er daarnaast ook nog eens fraai uit. Het plaatsen ervan gaat razend snel, dus als tijd een factor is, is het gebruik van een sandwichpaneel zeker gewenst. 

Andere optie: potdekselpanelen

Een andere optie die snel terrein wint in ons land, zijn potdeksel panelen. Het is een moderne manier van bekleding. Potdeksel houdt in dat de panelen horizontaal worden gemonteerd. Het bovenliggende paneel steekt dan iets over het onderliggende paneel heen. Op die manier ontstaat er een goede afwatering. Bovendien zijn op die manier de schroeven niet zichtbaar.

We noemen potdekselen ook wel eens ‘Zweeds rabat’ of ‘vlotdeel’. Potdekselpanelen zijn relatief onderhoudsarm, gaan lang mee en zijn mooi om naar te kijken. Het heeft wel een nadeel: deze panelen zijn niet verticaal te monteren.

Zelf panelen plaatsen of laten doen?

Potdeksel monteren of sandwichpanelen plaatsen is geen hogere wiskunde. Maar je moet wel met een paar richtlijnen rekening houden. Een ervaren doe-het-zelver kan deze panelen zeker zelf monteren, maar voor iemand met minder ervaring wordt het wat lastiger.

In de meeste gevallen is de voordeligste keus om de panelen te laten plaatsen. Dan weet je zeker dat het goed en efficiënt gebeurt. Bovendien verdien je de kosten hiervan weer terug aan de hand van de lagere energierekening.