Dreigt je werkgever je te ontslaan? Hier zijn de cruciale tips! 

Ben je recentelijk ontslagen of dreigt jouw werkgever je te ontslaan? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat dit een oncomfortabele situatie met zich meebrengt. Ten eerste omdat je bang bent je baan te verliezen en hierdoor inkomsten mis te lopen. Maar wellicht ook omdat je het gevoel hebt een wanprestatie te hebben geleverd. Geen zorgen, vaak is het ook onmacht door een heftige crisis waardoor een bedrijf moet gaan snijden in de kosten. Om je hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, welke situatie ook betrekking heeft voor jou, hebben we een paar cruciale tips die je toe kunt passen.  

Accepteer de situatie en blijf rustig 

Het kan behoorlijk hard aankomen een ontslaggesprek en vaak komt het besef en de emotie na afloop. Maar wat er ook gebeurt, probeer in deze situatie rustig te blijven. Het proces van het ontvangen en uitvoeren van een ontslagregeling is vaak lastig om mee te maken, omdat je tijd en energie investeert in een organisatie waar je (misschien) jarenlang deel van hebt uitgemaakt. Je hebt hier waardevolle vriendschappen opgebouwd met collega’s, aan leuke projecten gewerkt en in een rollercoaster gezeten van werkstress. Probeer daarom eerst te accepteren dat het gebeurd is voordat je verder gaat met het afhandelen van je ontslag. Focus op de lessen die je geleerd hebt en hoe deze kennis kan helpen bij andere rollen. 

Zoek uit waar je juridisch recht op hebt 

Wanneer je op initiatief van een werkgever wordt ontslagen zijn er verschillende zaken waar je recht op hebt. Ten eerste heb je recht op een WW-uitkering. Met deze regeling word je de gehele periode dat je werkloos bent voor 75% van je gemiddelde maand inkomen over het afgelopen jaar uitgekeerd. Daarnaast heb je ook recht op een transitievergoeding. Dit is een geldbedrag waar je recht op hebt wanneer je plotseling (onvrijwillig) ontslagen wordt. Deze vergoeding is vaak gebaseerd op de duur van je dienstverband bij je oude werkgever. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan een kijkje op de website van Juridisch Platform. Hier leggen zij uit in welke situaties recht hebt op een vergoeding. Ook wanneer je ontslagen dreigt te worden bij ziekte

Neem een tijdje rust 

Na deze emotionele klap en al het juridisch regelwerk is het belangrijk om even goed de tijd te nemen voor je zelf om uit te zoeken wat je vervolg stappen worden in je carrière. Probeer ook in te zien dat er ook voordelen om de hoek komen kijken bij ontslag. Je kunt namelijk nu voor een baan kiezen waar je altijd al over droomde!