Sedum matten: alles wat jij wil weten!

Groene daken zijn in populariteit gestegen. Het is helemaal hip om een sedum dak, of een ander groen dak, te hebben. Zo gek is dat ook niet. Het ziet er niet alleen geweldig uit, maar is bijvoorbeeld ook goed voor de biodiversiteit in jouw buurt. Door middel van sedum matten is het helemaal niet meer moeilijk om een sedum dak te laten aanleggen. Dit kun jij helemaal zelf doen! Benieuwd geworden? Schroom niet en lees verder. 

Wat is het precies?

Sedum matten zijn voorbegroeide matten met vetplanten (sedum). De matten bestaan vaak uit biologisch afbreekbaar materiaal. Ze lijken eigenlijk op grasmatten. Maar in plaats van gras groeien er dus vetplanten op. In een kwekerij worden de planten in repen op de mat gekweekt. Vervolgens wordt het opgerold tot een sedum rol en vervoerd naar de bestemming. Ze worden onder andere gebruikt voor de aanleg van een sedum dak. Dit is dus een dak waarop vetplanten groeien. De matten kunnen in hun geheel op je dak worden gelegd. Dat gaat best makkelijk.

Verschillende soorten sedum matten

Voor iedereen is er wel een ideale sedum mat te vinden. Maar houd wel met de volgende mogelijkheden rekening. Allereerst kun je kiezen uit veel verschillende soorten sedumplantjes. Er bestaan namelijk honderden soorten. Zo heb je de kleine planten, zoals Spaans vetkruid of Muurpeper. Ze worden maar vijf tot tien centimeter lang en de blaadjes zijn vaak klein en bol. Maar je hebt ook middelgrote, zoals Roze vetkruid. Deze worden wat groter en hebben een platter blad. Ook zij maken kleine bloemetjes. Een sedum mat bevat gemiddeld maximaal 20 verschillende plantjes. Bovendien moet je letten op het formaat. Ze zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende afmetingen. 

Daarnaast is het heel belangrijk om rekening te houden met de dikte en het gewicht. Er bestaan dunne matten van maximaal vier centimeter. Maar er zijn ook matten van een dikker formaat en zwaarder gewicht. Hierbij is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht jouw dak aan kan. Ook zijn er biologische sedum matten verkrijgbaar. De keuze die je hierin maakt, is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Je kunt het zo goedkoop én natuurlijk zo duur mogelijk maken als je zelf wil. 

Waarvoor gebruik je sedum matten?

Je gebruikt ze om een mooi sedum dak te (laten) maken. Maar het is geschikt voor zoveel meer! Je kunt sedum matten ook voor je tuin gebruiken. Ze dienen vooral als mooie bodembedekker in grote tuinen. Hierbij is er ook minder onderhoud nodig: er hoeft niet meer gesnoeid, gewied of geschoffeld te worden. Best wel lekker eigenlijk. Er zijn ook nog andere plekken waar ze toegepast kunnen worden. Plekken die op het eerste gezicht saai lijken, maar opgefleurd kunnen worden. Een oprit bijvoorbeeld! In combinatie met de bestrating wordt het een mooier en kleurig geheel. Ze worden zelfs op begraafplaatsen gebruikt. Sedum matten zijn dus te gebruiken als volledige opvulling en als aanvulling op een groen dak bij verschillende locaties.