Wat is een motorverzekering?

In Nederland en eigenlijk ook in het merendeel van de andere Europese landen geldt een wettelijke verplichting voor het verzekeren van een gemotoriseerd voertuig. Van zodra een voertuig is bestemd om op de Nederlandse wegen mee te rijden moet deze dan ook worden verzekerd door middel van ten minste van een WA-verzekering. Bij het afsluiten van een motorverzekering zijn er in de praktijk wel een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten van kracht waar je bij stil zal willen blijven staan. Ben jij ook benieuwd naar wat een motorverzekering nu precies is en waar je bij het afsluiten van een dergelijke verzekering allemaal precies rekening mee dient te houden? Je komt er alles (en nog veel meer) over te weten door je te verdiepen in de onderstaande informatie!

            Jouw motor verzekeren met een motorverzekering

De motorverzekering is een klassiek voorbeeld van een verzekering die een gemotoriseerd voertuig dekt. Net zoals bij ook de autoverzekering het geval is geldt ook voor deze verzekering dat ze kan worden afgesloten in tal van verschillende uitvoeringen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de drie mogelijke motorverzekeringen zoals hieronder aangegeven:

  1. De bij wet verplichte WA-verzekering voor motors;
  2. De beperkt cascoverzekering;
  3. De volledige cascoverzekering of de allrisk;

De eerste motorverzekering is de minst uitgebreide… eigenlijk zouden we kunnen stellen dat ze zelfs de meest beperkte is. De zogenaamde WA-verzekering is een motorverzekering die uitsluitend schade verzekert die jij met jouw motor aanbrengt ten opzichte van derden. Deze verzekering is geen mogelijkheid om af te sluiten, maar wel een absolute verplichting. Je kan er dus met andere woorden vrijwillig voor kiezen om een meer uitgebreide verzekering af te sluiten, maar de WA-verzekering voor je motor dient altijd te worden afgesloten.

Goed, nu we bovenstaande weten is het tijd geworden om even verder te kijken. Dat verder kijken doen we naar de meer uitgebreide motorverzekeringen. Allereerst is er de beperkt cascoverzekering. Hierbij gaat het om een verzekering die je motor eveneens dekt tegen schade veroorzaakt door niet alleen een brand, maar ook bijvoorbeeld diefstal. Een dergelijke verzekering kan zowel interessant zijn voor mensen die hun motor wel of niet in een garage kunnen parkeren. Ze vormt bovendien ook nog eens de gulden middenweg tussen de goedkope WA-verzekering en de bijzonder dure allrisk motorverzekering.

            Is de allrisk motorverzekering afsluiten interessant of niet?

Bovenstaande brengt ons meteen bij de allrisk motorverzekering. Dit type van motorverzekering is de meest complete van allemaal. Ze bestaat in de praktijk dan ook uit alle dekkingen van de WA en de beperkt cascoverzekering, maar dan wel nog aangevuld met de schade die je zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld te botsen en te slippen. Dat is natuurlijk geweldig interessant, want op deze manier is werkelijk zo goed als elk potentieel schadegeval waarmee je met je motor geconfronteerd kan worden verzekerd. Dat gezegd hebbende is het zo dat er ook een niet onbelangrijke keerzijde aan de medaille is verbonden. Voor deze allrisk motorverzekering geldt namelijk dat je een vrij stevig prijskaartje moet betalen.

De hoge kostprijs die is verbonden aan de allrisk motorverzekering heeft als gevolg dat lang niet elke eigenaar en bestuurder van een motor ze zomaar zal afsluiten. Dat is ook niet nodig, want lang niet altijd rechtvaardigt de hoge verzekeringspremie de dekkingen die je ontvangt. In principe wordt het dan ook in de praktijk enkel en alleen aangeraden om de allrisk motorverzekering af te sluiten indien je, je kan vinden in één van de volgende situaties:

  1. Wanneer je nog maar net een nieuwe, dure motor hebt aangekocht;
  2. Indien je op jaarbasis heel wat kilometers aflegt met je motor;

Voor bijzonder veel mensen die een motor hebben gekocht geldt dat ze deze eigenlijk in de praktijk uitsluitend gebruiken als recreatief voertuig. Dit betekent dat ze wellicht een auto hebben om de vaste, dagelijkse verplaatsingen mee te doen. Dat is natuurlijk geen probleem, alleen is het allrisk laten verzekeren van je motor dan wellicht helemaal niet nodig.

Welke zaken beïnvloeden de premie van je motorverzekering?

Het is vanzelfsprekend dat je voor het afsluiten van een motorverzekering in de praktijk altijd een bepaalde kostprijs zal moeten betalen. De premie die je moet betalen voor de verzekering voor je motor wordt steevast beïnvloed door tal van verschillende zaken. Wij hebben de belangrijkste hieronder alvast even voor je verzameld:

  1. Het soort motorverzekering dat je afsluit;
  2. De specificaties waar je motor over beschikt;
  3. Het schadeverleden van jouzelf als bestuurder van de motor;
  4. De eventuele extra dekkingen waar je behoeften aan hebt,
  5. De verzekeraar waarbij je de motorverzekering gaat afsluiten;

Wil je met zekerheid de voor jou meest interessante motorverzekering op vlak van voorwaarden kunnen afsluiten tegen de bovendien ook nog eens meest interessante prijs? Dan is je toekomstige motorverzekering vergelijken absoluut een aanrader. De manier waarop je dat doet is in de praktijk evenwel bepalend voor de uitkomst die je kan verwachten.

Motorverzekeringen vergelijken is iets wat veel mensen in de praktijk gewoon doen op de website van hun vertrouwde verzekeraar. Dat is op zich natuurlijk geen probleem, maar in de praktijk zorgt dat er vaak voor dat de uitkomst vooral in het voordeel van de verzekeraar in kwestie wordt gedraaid. Wil je echt een objectief eindresultaat hebben? Dan is het vooral interessant om je potentiële motorverzekering te vergelijken op een objectieve vergelijkingssite zoals Diks. Gelukkig zijn er ook daar voldoende van terug te vinden op het internet.

               Tip! Kies voor een winterstop voor je motor!

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven geldt voor veel mensen dat ze hun motor eigenlijk alleen maar gebruiken wanneer het mooi weer is of zelfs gewoon uitsluitend tijdens de zomermaanden. Dat is natuurlijk prima, alleen betekent dit standaard dat je eigenlijk gedurende enkele maanden van het jaar betaalt voor je motorverzekering voor niets. Dat kan anders. Verschillende motorverzekeraars hebben er dan ook omwille van deze reden voor gekozen om een zogenaamde winterstop mogelijkheid aan te bieden aan hun verzekeringnemers. Op deze manier kan je gedurende de winter je motor op stalling laten plaatsen zonder dat je daarvoor een verzekering dient te betalen. Let wel, dit betekent natuurlijk ook dat je tijdens deze periode niet met je motor mag rijden. Hij is namelijk in de wintermaanden ook daadwerkelijk niet meer verzekerd.