Wat kunnen kruiden voor je gezondheid betekenen?

Velen onder ons verwarren kruiden met specerijen en omgekeerd. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen beiden. Terwijl kruiden afkomstig zijn van de bladeren of bladstengels van allerlei groene planten, zijn specerijen de overige delen van meestal exotische planten. Zowel verse specerijen als kruiden zijn supergezond. Daarom zou je altijd een voorraad van enkele basiskruiden altijd in huis moeten hebben. Maar welke?

Tijm helpt bij hoest en keelpijn

Eén van die kruiden is ongetwijfeld tijm, afkomstig van een geelbruine struik bestaande uit houtachtige stengels. Deze kleine en slanke bladeren hebben een volle, scherpe en zeldzame smaak. Tijm mag in geen enkele keuken ontbreken. Daar wordt dit veelzijdig kruid vooral gebruikt groenten, vis of vlees. Daarnaast hoort tijm ook in ieder medicijnkastje thuis. Het is vooral efficiënt bij hoest en keelpijn. Dat danken we aan zijn sterke antibacteriële werking waardoor het vooral inwerkt op je celmembranen. Zo loop je een kleinere kans op beschadiging van je lichaamscellen. Dat is vooral goed nieuws voor je natuurlijke verouderingsproces. Dankzij de bescherming van tijm wordt dan namelijk sterk vertraagt.

Peterselie kruiden uitstekend tegen botontkalking

Een ander soort kruiden waarvan je niet zou verwachten dat het in iedere gezins apotheek thuishoort is peterselie. Dit geneeskrachtige kruid is oorspronkelijk afkomstig uit landen aan de Middellandse zee. Dit schermbloemig kruis bevat apigenine, een stof die de ontwikkeling van tumoren vertraagt en verkleint. In peterselie vinden we vooral sterke antioxidanten die je immuunsysteem kunnen versterken en de natuurlijke weerstand kunnen verhogen. Peterselie is rijk aan mineralen zoals calcium, mangaan, magnesium en foliumzuur. Het werkt daardoor sterk vochtafdrijvend en ontstekingsremmend, het verbetert je spijsvertering en zorgt voor een frisse adem.

Salie heeft een gunstige invloed op Alzheimer

Salie is bij ons misschien minder bekend maar daarom niet minder interessant. Salieblaadjes zijn afkomstig van een 70 centimeter hoge en winterharde struik die groen grijze of zilvergrijze blaadjes draagt. Salie is een kruid met een opvallend scherpe en doordringende geur en gaat uitstekend samen met rozemarijn kruiden. Het is vooral een natuurlijk ontsmettingsmiddel voor je mond en je ademhalingsorganen. Saliethee is uitstekend bij de behandeling van hardnekkige verkoudheden en bij tandvleesontstekingen. Daarnaast is het ook efficiënt bij het verhelpen van spijsverteringsproblemen en vooral van maag- en darmkrampen. Een paar druppels salie kunnen hoofdpijn en verstopte neus verlichten. Een glas melk met enkele blaadjes salie verbetert je slaap. Verder zorgt het voor een betere hersenfunctie verbeteren van de hersenfunctie en vertraagt het de ontwikkeling van Alzheimer.

Rozemarijn verbetert je geheugen

Rozemarijn en rozemarijnzuur is doeltreffend tegen allerlei allergische reacties en verlicht een vervelende verstopte neus. Rozemarijn verbetert ook je hersenfunctie en versterkt je concentratie. Rozemarijn zorgt daarnaast voor een jonge, strakke en gezonde huid vrij van allerlei afvalstoffen en onzuiverheden.

Thaise basilicum

Thaise basilicum is veel minder zoet dan de bij ons zo populaire zoete variant. Het wordt in Azië niet voor niets “heilige basilicum” genoemd. Het heeft een sterke antibacteriële en heeft bacteriedodende werking. Daarnaast stimuleert het de groei van sommige lichaamscellen, waardoor je immuunsysteem wordt versterkt. Thaise basilicum helpt ook tegen angst en stress. Voeg regelmatig enkele blaadjes van dit veelzijdige kruid toe aan soepen en sauzen, aan curry en aan al je roerbakgerechten.