Magazijn truck – vele modellen met elk een eigen functie

Overweeg je om een wagenpark voor je magazijn bij elkaar te shoppen, dan kom je voor nogal wat verschillende exemplaren heftrucks te staan. Het ene model is goed in stapelen, een ander model beweegt handig tussen smalle gangen door en een derde heeft net een wat verdere ‘reach’ zodat je ook de moeilijke hoeken van je magazijn goed kunt bevoorraden. Je wagenpark tweedehands kopen, lijkt aanlokkelijk gezien de best wel stevige nieuwprijzen van de gemiddelde magazijn truck. Maar goedkoop kan snel duurkoop blijken te zijn. Want als je straks opgezadeld zit met trucks die op diesel gaan, dan kosten die per dag een stuk meer aan brandstof dan nieuwe elektrische trucks die voorzien zijn van de nieuwste accu-technologie.

LIFO en FIFO bepalen je type magazijn truck

Sowieso moet je wagenpark in het magazijn afgestemd zijn op je vervoersstromen en op datgene wat je opslaat. En natuurlijk op de mogelijkheden en beperkingen die je magazijnen, voorraadhalen en opslagplekken buiten bieden. Zo verwerk je wellicht alleen houdbare goederen. Dan ben je waarschijnlijk bezig volgens het LIFO-principe. LIFO staat voor ‘Last In-First Out’ en is een goed systeem als je werkt met houdbare goederen. Heb je voornamelijk spullen met een houdbaarheidsdatum? Dan is LIFO niet handig en zul je volgens het FIFO-systeem werken. Dat betekent ‘First In-First Out’. De te bederven goederen die je het eerst in de stellingen hebt gezet, moeten er ook het eerst weer uit. Anders komen ze ‘over de datum’ en kunnen ze niet langer verkocht.

Kies de geschikte magazijn truck voor je situatie

Maak eerst een tekening van je bedrijfssituatie en de goederenstromen van en naar en in je magazijn. Neem ook de maten van je toegangspoorten en deuren mee. Dan krijg je al een idee over het wagenpark dat je nodig hebt. Bekijk dan (met een expert bij voorkeur) hoe je magazijninrichting er idealiter uit kan komen te zijn. Met ideaal wordt hier bedoeld dat je je ruimte zo benut dat de capaciteit tegen de 100% loopt. Dat heeft weer zijn weerslag op de breedte van de gangpaden. En die gangpaden bepalen weer welk model magazijn truck er het beste aan de slag kan gaan. Vergeet niet je werkvloeren aan een studie te onderwerpen. Zijn ze stevig genoeg voor zware machines? Zijn ze wel of niet glad en wel of niet hellend? Dat heeft namelijk tot gevolg dat je bepaalde banden onder je magazijn trucks laat monteren. Bijvoorbeeld luchtbanden of volrubber banden. Bij volrubber banden moet je wel accepteren dat de trillingen in een heftruck toenemen.

Soms is een tweedehands heftruck interessant

Sla je aan het calculeren en telt de prijs per nieuwe magazijn truck toch wel heel erg op? Dan ben je geneigd weer naar tweedehands modellen te kijken. Daar hoeft niks mis mee te zijn, alleen kun je beter niet uitgaan van de aanschafprijs. Een heftruck die aan het werk gaat, kost ook energie. En onderhoud. En nog meer zaken. Het schijnt wel zo te zijn dat tweedehands stapelaars vaak een goede investering zijn.

Verdiep in je de vele modellen

Aan de hand van je magazijninrichting, je type goederen en de goederenstroom kom je snel te weten welke typen magazijn truck je beslist nodig hebt. De keuze is enorm. Van handpallettruck tot elektrische vorkheftruck en van orderpicker tot stapelaar. Verdiep je maar eens in de vele modellen en hun functies. Wist je dat Wiersma naast magazijn trucks ook magazijnstellingen levert?